09.05.2024

Сценаристи Канади готуються до страйку через використання Штучного Інтелекту в кіноіндустрії

Сценаристи Канади готуються до страйку через використання Штучного Інтелекту в кіноіндустрії

Слідом за своїми голлівудськими колегами, Гільдія сценаристів Канади (Writers Guild of Canada, WGA) готова розпочати страйк під час переговорів з продюсерами кіно і телебачення щодо умов нової трудової угоди.

Переважна більшість членів Гільдії сценаристів Канади (96,5 %) проголосували за дозвіл на страйк, який почнеться за 15 днів після його оголошення, якщо сценаристам не вдасться досягти домовленості з босами кіноіндустрії.

Це голосування перше в 33-річній історії гільдії, і є ключовим моментом для канадських сценаристів”, – особливо підкреслила виконавча директорка WGC Вікторія Шен.

Результати голосування не означають негайної зупинки всіх робіт по розробці сценаріїв майбутніх кінопроєктів, але дають можливість канадським сценаристам провести страйк, якщо переговори з кіно- і телепродюсерами щодо нової Угоди про незалежне виробництво не досягнуть домовленості.

Попередній контракт закінчився 31 грудня 2023 року і зараз представники Гільдії сценаристів Канади вже понад шість місяців ведуть поки що безрезультатні переговори зі своїми роботодавцями. Поки що сторони не можуть досягти домовленості по трьох основних питаннях: справедлива компенсація, захист від штучного інтелекту, забезпечення мінімальної чисельності персоналу.

Дослідження, проведене WGC, показало, що сценаристам анімації платять на 320 канадських доларів (9272 гривні) менше за 15-хвилинний сценарій, ніж сценаристам звичайних фільмів, і це змушує багатьох з них брати другу роботу.

Все просто і зрозуміло: ми хочемо бути сценаристами, а не переписувачами ідей, згенерованих штучним інтелектом, – зазначає продюсер та сценарист Марк Де Анджеліс.

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року в США завершився 148-денний страйк сценаристів, другий за тривалістю після 1988 року. До цього страйку приєдналися і голлівудські актори, у том числі «зірки» першої величини, що фактично паралізувало роботу американської кіноіндустрії і привело до перенесення дат прем’єр багатьох фільмів. Серед вимог американських сценаристів також були питання щодо гідної оплати праці та проблема штучного інтелекту.

Джерело: The Hollywood Reporter.

Фото ілюстративне з відкритих джерел