20.05.2024

Президент України надав гранти 15 молодим діячам мистецтва

Президент України надав гранти 15 молодим діячам мистецтва

Президент України надав гранти молодим талановитим представникам театрального, музичного, циркового та образотворчого мистецтва, письменникам і майстрам народного мистецтва для реалізації їхніх творчих задумів.

Розпорядження №51/2024-рп оприлюднене 9 травня на сайті глави держави.

У сфері театрального мистецтва гранти були присуджені трьом молодим талантам. Серед них режисер-постановник Станіслав Іванов, який збирається створити виставу “Коцюбинський. З глибини” у Київському національному академічному театрі оперети. Він отримає 527 818 грн.

Режисерка-постановниця Вероніка Літкевич отримала грант на суму 350 тис. грн. для постановки вистави “Чума” у Львівському національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької.

Наталія Сиваненко планує представити свій проєкт “Легенди Києва” у Київському академічному театрі драми і комедії. Отримає 555 263 грн.

У галузі музичного мистецтва фінансову підтримку для реалізації їхніх музичних проєктів отримали Наталія Кожушко-Максимів –  100 тис. грн., Назарій Тарасенко – 250 тис. грн. і Гліб Фаренюк –  252 570 грн.

Щодо циркового мистецтва, артисту цирку Андрію Вовку було призначено грант для створення творчого проєкту “Діджитал-проєкт “Сяйво цирку” на суму 396 тис. грн.

У галузі образотворчого мистецтва фінансову підтримку для реалізації творчих ідей отримали художники Іван Грабко – 485 200 грн., Максим Мазур – 42 тис. грн. і Дарʼя Морген –  162 тис. грн.

Крім того, гранти були призначені молодим письменникам, таким як Світлана Вертола – 99,7 тис. грн, Марія Єщенко – 95 тис. грн і Анна Шевчук – 286 тис. грн. Також двом майстрам народного мистецтва, Павлу Бабін-Ткачу –  150 тис. грн.  та Івану Петрусяку призначено 340 тис. грн.