10.05.2024

Традиція кавування у кримських татар стала частиною нематеріальної спадщини України

Традиція кавування у кримських татар стала частиною нематеріальної спадщини України

Міністерство культури повідомляє про включення кавової традиції кримських татар до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Ця традиція особливо поширена серед кримськотатарського населення, яке проживає на території України, переважно в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Деякі представники кримських татар також мешкають у Київській та Херсонській областях, а також у Києві, Львові, Вінниці, Полтаві, Луцьку, Мелітополі, Дніпрі та Дрогобичі.

Усі покоління кримських татар завжди відзначалися своєю гостинністю. В їхньому народі існує старовинна легенда про те, що мандрівний праведник Хидир може з’явитися в будь-якому домі у вигляді незнайомця. Тому кожного гостя потрібно вітати з повагою і надавати допомогу в подорожі, оскільки його прихід завжди вважається благом для родини. Під час цього ритуалу неодмінно відбувається приємна розмова, а також подається традиційний колотий цукор і пісочне печиво курабіє.

Громада має враховувати рекомендації Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП щодо охорони цього елемента. Нагадаємо, у перелік нематеріальної культурної спадщини України були додані наступні елементи:

– Традиції приготування та споживання каші “Зозулі” на Вінниччині;
– Традиція приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині;
– Кавова традиція кримських татар;
– “Агир ава ве Кайтарма” – традиційний танець кримських татар.