17.05.2024

У Києві демонтують композицію на честь Переяславської ради

У Києві демонтують композицію на честь Переяславської ради

30 квітня за рішенням Київської міської ради розпочався демонтаж композиції на честь Переяславської ради та монумент робітників, який розташований під колишньою Аркою Дружби народів, яка нині має назву “Свободи українського народу”.

Скульптурна композиція, демонтаж якої проводять комунальники, присвячена Переяславській раді 1654 року, коли було підписано угоду між Московською та Українською козацькою державою. Після демонтажу композиції її передадуть на зберігання у Державний музей авіації України ім. О. К. Антонова. Про це повідомляє “Суспільне“.

Виконувач обов’язків директора КП “Київблагоустрій” Михайло Бережной зазначив, що демонтаж буде проводитись протягом кількох  днів, оскільки композиція багатофігурна і масивна.

Пам’ятка на честь Переяславської ради складається з дев’яти скульптур і містить 20 елементів. Кожен з елементів важить близько 6 000 – 7 000 тонн, — зазначив він.

За словами очільника комунального підприємства, фахівці попередньо провели вивчення конструкції. А робітники працюватимуть обережно, аби не пошкодити цілісність композиції при демонтажі.

Нагадаємо, що одну зі скульптур двох робітників під Аркою дружби народів демонтували ще позаторік, теж у квітні.

Фото: Суспільне/Олександр Магула