19.05.2024

У Києві відкрилася фотовиставка ЮНЕСКО про вплив війни на культуру

У Києві відкрилася фотовиставка ЮНЕСКО про вплив війни на культуру

Українські фотожурналісти відкрили двері у світ війни через об’єктив своєї камери. Виставка “За об’єктивом: культура у вирі війни” у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. ЮНЕСКО показує реальність воєнного конфлікту на українській землі.

Для виставки відібрали фотознімки з понад шести тисяч робіт 65 українських журналістів, репортерів, фотографів. Про це повідомляє ktoday.com.ua з посиланням на Мінкультури.

Участь Тараса Шевченка, заступника Міністра культури та інформаційної політики, у панельній дискусії “Безпека журналістів – виклики за понад два роки повномасштабного вторгнення” підкреслює важливість обговорення проблем безпеки для тих, хто ризикує своїм життям, щоб розповісти світові правду про війну.

Проєкт ЮНЕСКО, спільно з Інститутом масової інформації (IMI), забезпечив тренінги та підтримку для 65 фотожурналістів, щоб вони могли безпечно та ефективно відображати культурний вплив війни на Україну.

На виставці представлені артефакти з пошкоджених пам’яток культурної спадщини, які зображені на фотографіях. Це відповідає сутності музею Богдана та Варвари Ханенків, що також постраждав від ракетного удару в 2022 році. Музей та інші будівлі, зображені на фотографіях виставки, отримали екстрену підтримку від ЮНЕСКО. Завдяки сприянню Надзвичайного фонду спадщини ЮНЕСКО та народу Японії, а також участі команди агентства “Port of Culture”, яка є кураторами проєкту, ініціатива підкреслює колективне зобов’язання зберегти багату культурну спадщину України.