21.05.2024

У Києві відбудеться презентація 274 предметів археології та монет, які Естонія повернула Україні

У Києві відбудеться презентація 274 предметів археології та монет, які Естонія повернула Україні

У Національному музеї історії України завтра, 30 квітня, відбудеться урочиста презентація 274 предметів археології та монет, які були затримані на кордоні Естонської Республіки і передані Україні.

Про це повідомляє ktoday.com.ua з посиланням на Мінкультури. 

Ця подія стала можливою завдяки співпраці між двома країнами. На заході виступлять високопосадовці України та представники дипломатичної місії Естонії, серед яких тимчасовий виконувач обов’язків Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, заступник Глави дипломатичної місії Естонії в Україні Вагур Соосаар, заступник Міністра закордонних справ України Ірина Боровець, та Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Учасники матимуть можливість побачити різноманітні артефакти, які охоплюють періоди від скіфського до середньовічного часів. Серед них – прикраси, реліквії та монети, які втілюють історію та культуру України. Також будуть представлені середньовічні знахідки –  парадна кінська упряж – рубіж VІІІ–ІХ ст. – початок IX ст., перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра, Х–ХІІ ст., монети візантійських імператорів: Костянтина VII Багрянородного (920–944 рр.), Никифора 11 Фоки (963–969 рр.); Іоанна І Цимісхія (969–976 рр.), Василія II Болгаробійця (976–1025 рр.).

Ця подія є важливим кроком у збереженні та поверненні культурних цінностей України, які були незаконно вивезені за кордон. Вона свідчить про ефективну роботу за допомогою міжнародних правових механізмів, зокрема, Конвенції 1970 року, яка передбачає право держави походження звертатися до інших держав-учасниць із клопотанням про вилучення та повернення культурних цінностей.