15.05.2024

Дніпропетровський історичний музей отримав оригінальні подарунки до свого 175-річного ювілею

Дніпропетровський історичний музей отримав оригінальні подарунки до свого 175-річного ювілею

Знаменитий Дніпропетровський історичний музей імені Яворницького цієї весни відзначає 175 років від дня свого заснування.

19 березня (за старим стилем) 1849 року за ініціативою директора місцевої гімназії Я. Д. Грахова та губернатора А. Я. Фабра в Катеринославі був створений перший музей краю — так званий «Громадський музеум Катеринославської губернії». Згодом музей міняв назву і місце розташування, він «пережив» дві світові та громадянську війну, періоди розрухи й занепаду  і зараз залишається одним з найстаріших та найвідоміших  музейних закладів України.

На честь дня народження музею імені Яворницького, працівники з Технічного музею “Машини часу” приготували  “імениннику” оригінальний подарунок – копію Статуї Свободи та Декларації про Незалежність США. Подарунок був вибраний не випадково і має символічне значення, бо знаменита Декларація про Незалежність США була підписана в 1776 році, тоді ж коли було засновано місто Катеринослав (нині – Дніпро).

Передаємо її вам, найстарішим хранителям документів, пов’язаних з нашим рідним містом. В додаток до декларації передаємо вам статую Свободи, як символ свободи та незалежності, який є актуальним для нашої країни сьогодні. Зі святом Вас, зі 175 річним ювілеєм, – зазначено на сторінці у Facebook Технічного музею “Машини часу”.