16.05.2024

Дніпровський художній музей відзначає 110-річний ювілей. Програма святкових заходів

Дніпровський художній музей відзначає 110-річний ювілей. Програма святкових заходів

29 квітня Дніпровському художньому музею виповниться 110 років. Це один з найстаріших музеїв Україні, колекція якого складається  з понад 10 тисяч унікальних творів живопису, графіки, скульптур й декоративно-прикладних предметів вітчизняних й іноземних митців XVI-XXI сторіч.

Останні два роки на долю українського народу випали надскладні випробування, що боляче позначилися на добробуті кожної сфери життя країни, а особливо культурної. Але навіть під час повномасштабної війни Дніпровський художній музей зміг відновити свою мистецьку виставково-освітню діяльність. Наш заклад знайомить дніпрян з творчістю художників і художниць нашого міста й інших регіонів України, проводить майстер-класи, активно популяризує свою колекцію за допомогою екскурсій, лекцій, репрезентує національне мистецьке надбання в межах великих міжнародних виставкових проєктів, – йдеться у повідомленні про святкування ювілею музею на його офіційному сайті.

Колектив музею з нагоди 110-ї річниці від дня заснування свого закладу підготував низку культурних заходів, які будуть цікаві не тільки шанувальникам образотворчого мистецтва, а й всім мешканцям Дніпра і гостям міста.

З 26 квітня для відвідування будуть доступні два масштабні виставкові проєкти:

  • виставка творів живопису та графіки “РОДИНА ЧЕРНЯВСЬКИХ”, присвячена 100-річчю від дня народження відомого дніпровського художника Георгія Чернявського;
  • виставка творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва «Подарунки сучасних митців до 110-річчя музею».

Символічно, що відкриття виставки творів українських сучасних митців у ДХМ символічно збіглося з народинами трьох із них: Ганни Криволап, Антона Логова та Бориса Фірцака.

А 29 квітня, безпосередньо в день  народження музею, на його фасаді запустять світлову інсталяцію “Душа”, розроблену студією дизайну Kabluka Light & Digital Sculptures розробила для фасаду музею унікальну інсталяцію “Душа”.

Як повідомляє Інформатор, конструкція інсталяції складається з кастомних скляних фільтрів зі спеціальним каустичним лазером з рухомими механізмами. А спеціальне ПО шляхом руху світла створюватиме неповторні комбінації заломлень, які будуть схожі на ті, що ми бачимо в природі: заломлення світла у воді, відбиття, веселка.

Святкові заходи, присвячені 110-й річниці музею, розпочнуться в його приміщенні 29 квітня з презентації адміністрацією музею путівника та каталогу Миколи Глущенка. Далі відбудеться екскурсія оновленою виставкою сучасних українських митців з роботами Олени Придувалової, Антона Логова, Бориса Фірцака, Олега Тістола та інших.

Після завершення екскурсії всі присутні стануть свідками презентації та запуску інсталяції “Душа” на фасаді музею. Це дійство заплановано на 20:00. Участь у презентації інсталяції безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Кількість місць обмежена 100 гостями.

Фото: facebook.com/artmuseumdp