18.05.2024

Оригінальний рукопис роману про Шерлока Холмса планують продати на аукціоні за $1,2 млн

Оригінальний рукопис роману про Шерлока Холмса планують продати на аукціоні за $1,2 млн

На знаменитому аукціоні Sotheby’s який відбудеться у Нью-Йорку 26 червня планують продати речі які мають пряме відношення до відомого британського письменника Артура Конан Дойла.

Головним лотом майбутнього аукціону експерти одностайно називають єдиний у світі рукописний примірник детективу “Знак чотирьох” про пригоди  Шерлока Холмса. Організатори аукціону висловлюють впевненість, що зможуть продати цей рукопис за суму не меншу  – 1,2 мільйона доларів.

Рукопис акуратний і має чистий та охайний вигляд. Він має лише кілька правок редактора щомісячного журналу Lippincottʼs Magazine Джозефа Маршалла Стоддарта щодо американізації орфографії. Ще декілька слів викреслив сам автор повісті Конан Дойл. Проте ці правки тільки підвищують його цінність, а значить і ціну.

“Знак чотирьох” став другим романом Конан Дойла про пригоди Шерлока Холмса, що написав його на замовлення Стоддарта, на хвилі популярності книжки “Етюда у багряних тонах”, в якій вперше читачі познайомились зі знаменитим детективом.

Роман уперше був надрукований у 1890 році в лютневому випуску журналу Lippincottʼs Magazine під назвою “Знак чотирьох, або загадка Шолто” (англ. The Sign of the Four; or The Problem of the Sholtos). Номер вийшов у Лондоні та Філадельфії. Британське видання журналу спочатку коштувало шилінг, а американське 25 центів. Сьогодні екземпляри в яких було надруковано «Знак чотирьох», коштують кілька тисяч доларів.

На аукціоні виставлять на продаж й інші лоти, які будуть цікаві любителям літератури. Зокрема за 250 тисяч доларів планують продати примірник роману “Великий Гетсбі”, який Френсіс Скотт Фіцджеральд підписав від свого імені й імені дружини.

Джерело: CNN