19.05.2024

Дніпропетровська філармонія святкуватиме 85-річчя симфонічного оркестру з виконанням Симфонії №9

Дніпропетровська філармонія святкуватиме 85-річчя симфонічного оркестру з виконанням Симфонії №9

Дніпропетровська філармонія імені Л. Б. Когана відзначає 85-річчя симфонічного оркестру. У святковому концерті пролунає Симфонія №9 у виконанні кращих музикантів України.

Про це розповіла заступниця директора з економічних питань та концертної діяльності Дніпропетровської філармонії Анастасія Бірець та музикознавець Тетяна Трофименко.

З нагоди дня народження оркестру Дніпропетровська філармонія проводить феєричний концерт, де буде виконуватися відома симфонія Бетховена.

Святкова програма відбудеться за участю зірок опери, заслужених артистів, лауреатів міжнародних конкурсів та декількох хорів.

“Відомо, що на час написання Дев’ятої симфонії Бетховен вже не чув нічого. Звичайно, треба бути генієм, щоб грати все так, як це звучить у оркестрі. Існує і прокляття 9-ї Симфонії, про яке не всі знають. Бетховен взявся за написання десятої симфонії. Але так і не завершив її, помер через рік після створення 9-ї. З того часу серед композиторів існує прикмета, що симфонія під цифрою дев’ять проклята для її автора. Відразу після написання дев’ятого твору померли Антон Брукнер, Густав Малер, Франц Шуберт, Антонін Дворжак, Ральф Воан-Уільямс, Малькольм Арнольд, Курт Аттерберг. Альфреда Шнітке не стало під час написання. Завершити роботу взявся його друг Микола Кондорф – і також помер. Такі великі генії, і така містика…”, — розповідає Тетяна Трофименко.

Цікаво, що концертна програма відбудеться у день святкування Дня Європи. Відомо, що останній уривок Дев’ятої симфонії Бетховена – з текстом поеми Фрідріха Шиллера “Ода до Радості” – з 1972 року став офіційним гімном Європейського Союзу. Перша її прем’єра відбулася ще за життя Бетховена — 7 травня 1824 року, точно 200 років тому. Таким чином, ця кругла дата співпадає з ювілеєм 85-річчя симфонічного оркестру Дніпропетровської філармонії імені Л. Б. Когана.

Анастасия Бирец додала, що у цій концертній програмі вперше візьме участь камерний хор. Також до виконання Симфонії №9 Бетховена буде задіяний дитячий хор.

Симфонічний концерт “БЕТХОВЕН. Симфонія №9” відбудеться 10 травня о 18:00.

Джерело: Gorod.dp.ua