17.05.2024

“Чи бачать небеса котів”: унікальна книга від 36 авторів, включаючи кам’янчанку Євгенію Яворську

“Чи бачать небеса котів”: унікальна книга від 36 авторів, включаючи кам’янчанку Євгенію Яворську

У Національному музеї літератури відбулась презентація книги “Чи бачать небеса котів” за участі видатних авторів, таких як Еліна Заржицька, Тетяна Череп-Пероганич, Євгенія Яворська, Валентина Пустова, Таміла Тарасенко та Євген Безус. Це літературне видання побачило світ завдяки видавництву НК Богдан у 2024 році.

Про це повідомляє ktoday.com.ua.

“Чи бачать небеса котів” – це колективна творчість, до створення якої долучилися 36 авторів з різних куточків України. Книга присвячена загиблим внаслідок російської агресії в мирних містах України. В основу історій книги покладено події, що відбулися в Дніпрі 14 січня 2023 року, коли російська ракета потрапила у багатоповерховий будинок у житловому масиві “Перемога”. Ідея книги та її упорядкування належать Еліні Заржицькій та Ользі Полевинній.

Розмова з однією із авторок, Євгенією Яворською, розкрила важливі аспекти створення книги. Вона підкреслила, що тема важка, але необхідна для обговорення. Співавтори книги виступають голосами тих, кого вже немає серед нас. Кожна історія описує звичайне життя людей до настання трагедії.

Авторка розповіла, що вони намагались відтворити реальність, що оточує людей, відображаючи трагедію війни через призму історій багатьох українців. Мета цієї книги – відтворити звичайне життя українців перед звуком сирени, тривоги, яка супроводжує війну. Дати уявлення про надію та віру у майбутнє, навіть у часи, коли страх і руйнування оточують життя.

У книзі відображені щоденні радості, мрії та сподівання, не торкаючись самого моменту влучання ракети. Таким чином, книга створює враження, ніби читачі спостерігають за звичайним життям, яке затамовано жахом війни.

Євгенія Яворська підкреслила, що кожна історія в книзі унікальна. Особисто вона описала історію військового та його дівчину. Він захищає країну ризикуючи власним життям, але, нажаль, її життя також під загрозою. 

Тема котів, які зустрічаються майже в усіх квартирах, стала символом зв’язку між різними історіями і додала книзі особливого звучання. Адже автори не зговорюючись розповіли саме історії людей, які були власниками цих хатніх тварин. Саме тому книга має символічну назву: “Чи бачать небеса котів”.

Завдяки такому розповідному стилю книги, читачі зможуть зануритися у повсякденність життя та відчути надію на майбутнє, незважаючи на трагедію війни.