19.05.2024

Данія виділить $7,3 млн на встановлення памʼятників жінкам

Данія виділить $7,3 млн на встановлення памʼятників жінкам

В Данії 90% статуй і бюстів присвячені чоловікам і різним міфічним істотам, тож влада країни має намір “вирівняти гендерний дисбаланс” і встановлювати більше пам’ятників, які зображують жінок.

Згідно зі статистикою з 321 памʼятника які є у Данії лише 31 присвячений жінкам, а решта — чоловікам і міфічним істотам. Лише 5 з 101 памʼятника в Копенгагені зображують жінок, водночас 26 — тварин, а — 70 чоловіків. Зважаючи на це, міністр культури Данії Якоб Енгель-Шмідт пообіцяв витратити до $7,3 млн, щоб виправити дисбаланс і створити комітет, що запропонує, кому з жінок варто спорудити пам’ятні статуї.

Цифри майже говорять самі за себе: лише 31 із 321 статуї в містах є жіночими, а в Копенгагені статуй міфічних тварин більше, ніж статуй жінок. Це повне божевілля. Чи справді це дзеркальне відображення, в якому виросте наступне покоління? Особливо якщо врахувати, скільки важливих досягнень у суспільстві належить жінкам. Нам усім потрібні зразки для наслідування, на які ми можемо рівнятися і які дають нам зрозуміти наше спільне минуле. Як міністр я хотів би своїм голосом вшанувати багатьох жінок в історії Данії та віддати їм належне. Ось чому я хочу створити комітет, щоб визначити, яким саме жінкам ми повинні віддячити памʼятниками, — підкреслив міністр.

Джерело: The Guardian