21.05.2024

Виставка українського мистецтва та ремесел проходить в Австралії

Виставка українського мистецтва та ремесел проходить в  Австралії

У другому за величиною австралійському місті Мельбурні відкрилась виставка українського мистецтва та ремесел “Treasures” (“Скарби”), експонати якої відображають тисячолітні традиції, культуру та творче самовираження українського народу.

На виставці, що проходить в Українському музеї Австралії, представлені по справжньому безцінні артефакти, у том числі релігійні ікони та старовинні слов’янські тексти, барвисті писанки, вироби з дерева, прикрашені унікальною різьбою та косівська мальована кераміка з Карпат, яку у 2019 році було внесено до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.  Про це пише сайт “Культура сьогодні” з посиланням на повідомлення Союзу українських організацій в Австралії / СУОА (Australian Federation of Ukrainian Organisations / AUFO) у Фейсбук.

Директор Українського музею в Австралії Маруся Яроцька зазначає, що ця виставка має велике значення не тільки як культурна подія, а і як спосіб продемонструвати стійкість українського народу, який захищає рідну землю від російської агресії.

Нам в Австралії пощастило, що ми можемо зберегти частину нашої культурної спадщини й що люди можуть прийти подивитися на мистецтво та відчути мистецьку ДНК України, – підкреслила вона.

Основна частина експонатів виставки походять із колекції музею, заснованого отцем Женоном Чоркавим у 1976 році, крім того, багато артефактів було передано представниками місцевих української громади.

Фото: Australian Federation of Ukrainian Organisations / Фейсбук