20.05.2024

У 2023 році українські національні театри заробили більш ніж до повномасштабної війни

У 2023 році українські національні театри заробили більш ніж до повномасштабної війни

Результати досліджень компанії  YouControl.Market свідчить, що українські театри у 2023 році не тільки повернули довоєнний попит, а навіть перевищили його.

Аналітики YouControl.Market стверджують, що торік усі національні театри, окрім Одеського, заробили більше, ніж у 2021 році. Найбільшим доходом може пишатися Театр опери та балету імені Шевченка, який заробив  понад 53 мільйони гривень, майже 46 мільйонів чистого доходу отримав театр Франка, а 31,5 мільйона — легендарна Львівська опера.

Найбільший чистий дохід серед театрів комунальної власності зафіксовано  у Київського театру оперети — майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн чистого доходу має Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, трійку лідерів замикає Молодий театр з показником понад 67 млн грн.

Українські театри, які знаходяться в державній та комунальній власності ( за даними Держстату в Україні  працюють 113 таких театрів) отримують також фінансову підтримку від держави та місцевої влади в регіонах.

У 2023 році на підтримку національних театрів тільки за програмою “Фінансова підтримка театрів” держава виділила понад 1,3 млрд грн. Загалом за даною програмою із державного бюджету фінансуються 8 театрів. За даними YC.Market, найбільше коштів у 2023 році отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — майже 45 млн грн. Переважну більшість отриманих від держави коштів, театри в першу чергу спрямовують на виплату заробітної плати  співробітникам та сплату податків. Ще частина йде на сплату комунальних послуг і лише кілька відсотків на придбання нового обладнання чи оновлення декорацій.