20.05.2024

Єгипет повернув фрагмент унікальної статуї якій 3 400 років

Єгипет повернув фрагмент унікальної статуї якій 3 400 років

Єгипет повернув фрагмент статуї фараона Рамзеса II віком 3 400 років, який викрали й таємно вивезли з країни понад 30 років тому.

Наразі ця унікальна статуя зберігається в Каїрському Єгипетському музеї, який є найбільшим у світі сховищем предметів староєгипетського мистецтва. Проте цей витвір мистецтва древніх єгипетських майстрів поки що не виставили для огляду. Як зазначають у музеї статую треба спочатку відреставрувати. Про це пише сайт “Культура сьогодні” з посиланням на Reuters.

Фрагмент, який повернувся до Єгипту, спочатку був частиною великої скульптури, що зображала фараона поруч з різними стародавніми єгипетськими божествами. Його викрали з храмового комплексу Рамзеса II у священному місті Абідосі понад 30 років тому. Після цього викрадений артефакт вперше «з’явився на публіці» коли його виставили на продаж на виставці в Лондоні у 2013 році. Згодом його через кілька інших країн перевезли до Швейцарії. Саме тут його вдалося відстежити під час розслідування, проведеного в Женеві. Минулого року Швейцарія офіційно передала артефакт представникам єгипетського посольства в Берні, проте в Єгипет він повернувся дише зараз.

Фараон Рамзес ІІ Великий правив Єгиптом з 1279 до 1213 року до нашої ери і мав неабиякий авторитет в країні. Зокрема він відомий тим, що завоював Палестину і Ліван.

Фото: Федеральне міністерство культури Швейцарії