20.05.2024

В Києві відкриється вулична виставка про культурну спадщину Донеччини та Луганщини

В Києві відкриється вулична виставка про культурну спадщину Донеччини та Луганщини

На Михайлівській площі у Києві 21 травня відбудеться відкриття вуличної виставки, експонати якої розкажуть про спадщину європейських країн яку залишили бельгійські, німецькі, французькі, британські та американські промисловці на Сході України на зламі ХIX ст. – ХX ст.

Презентують виставку творці фільму “Євродонбас”, які зазначають, що її основна мета полягає в тому, щоб розповісти правду про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, яку будували промисловці з країн Європи, і таким чином розвінчати міф, що розбудова одного із найбільших промислових регіонів України належить Совєтському Союзу. Про це пише сайт “Культура сьогодні” з посиланням на інформацію Міністерства культури та інформаційної політики України.

Ми прагнемо розповісти про спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії – і в Україні, і за кордоном. Зокрема, для того, аби спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває росія. Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами, — коментує  продюсерка і авторка проєкту Анна Паленчук.

Зокрема, відвідувачі виставки зможуть ознайомитись з історією будинку знаменитого британця Джона Г’юза, який фактично заснував Донецьк, дізнатись про гімназію у Лисичанську, яку збудували бельгійці, та млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який після себе залишили німці.

Безумовно, що особливу увагу любителів історії приверне розповідь про комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, який на початку XX століття був найбільшим металургійним підприємством на півдні колишньої Російської імперії.

Також у межах виставки в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності відбудеться показ документального фільму “Євродонбас” режисера Кoрнія Грицюка

Виставка триватиме до 4 червня і буде доступна українською та англійською мовами.