20.05.2024

Вийшов у прокат художній фільм про Розстріляне відродження “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

Вийшов у прокат художній фільм про Розстріляне відродження “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

В Україні сьогодні, 9 травня, виходить у прокат художній фільм “Будинок “Слово”, який занурює глядачів у таємничий світ літературних витоків і політичних інтриг. “Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка вже здобув популярність на допрем’єрному показі у Києві.

Фільм розповідає історію українських письменників епохи “Розстріляного Відродження”, яких збирають під одним дахом, щоб працювати на користь радянської системи. В 1927 році в Харкові звели кооперативний будинок “Слово” за наказом Йосипа Сталіна, де оселили найвидатніших українських літераторів.

Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на формування нового типу радянського письменника та контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму. Однак не кожен із письменників згоден прославляти культ Сталіна. Сюжет стає ще цікавішим з появою в будинку молодого автора Володимира Акімова, після чого розпочинаються дивні події.

Світова прем’єра фільму відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі у 2021 році, а українська – на фестивалі “Миколайчук OPEN” в Чернівцях 16 червня 2022-го.

Тарас Томенко, який також знімав документальний фільм “Будинок “Слово””, здобув національну кінопремію “Золота дзиґа” в 2018 році. Він спільно з українською письменницею Любов’ю Якимчук створив унікальний твір, який знову звертає нас до непересічних сторінок історії та культурного надбання України.

Будинок “Слово”, який у формі літери “С”, заселили в Харкові у 1930 році. Тут мешкали Михайло Яловий, Остап Вишня, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний та інші культурні діячі. Проте репресії 1933 року, спровоковані арештом Ялового, призвели до трагедії української культури, що відома як “Розстріляне Відродження”. Більшість мешканців репресують.

Нагадаємо, 7 березня 2022 року будинок був пошкодженим внаслідок ракетно-артилерійського обстрілу з боку російських військ. В даний момент в одній з квартир функціонує літературна резиденція.